25 Nisan 2017 Salı

Yol kenarında bir küçük akçaağaç...

.
"Akçaağaç.
İsmiyle müsemma, yaprağı ve gövde rengiyle akça pakça ağaç.
Hani şu, pilot brövesi gibi meyvesi/tohumu* olan güzel ağaç. İşte o ağaçlardan bir tanesinin kanatlı tohumu rüzgârla uçup yine bir yol kenarındaki çizgi kadar boşluğa sığınıp kendine yer edinmiş. Dikkatle bakılmazsa kaybolduğu otların arasında görülmeyecek kadar da küçük. Sürgünlerinden anlaşıldığı üzere, bu üçüncü yaşı, üçüncü yazı olacak. Geçen yaz, ince gövdesi kırılmış, yandan yeni bahar sürgünü vermiş. İçinde bulunduğu şartlara göre gayet hızlı büyüyor sayılır. Ama bu haliyle biraz boy atsa bile araç ya da yaya tarafından çiğnenip ezilmekten, bir ot biçme makinesi tarafından kesilmekten, bir insan tarafından -el alışkanlığı mıdır nedir, otomatik bir hareket, bir refleks sanki- ince gövdesi, dalları kırılıvermekten onu koruyacak ne ki? Hiç bilemiyoruz.

Biz, onu otlar arasında kaybolmuşken fark ettik. Başkalarının da fark edebilmesi için otları koparıp etrafını temizledik. Basılmasını, ezilmesini, çiğnenmesini önleyebilmek için bulabildiğimiz, uygun taş parçalarıyla bir koruma havuzu yaptık. Belki daha düzgün taşlarla daha nizamî bir korunak yapabilir, demir/tahta yardımıyla bir çit oluşturabilir, gövde etrafına toprak serpebilirdik. Herhangi bir şehirde, herhangi bir yolda, herhangi bir işe yetişmek üzere yürürken ancak bu kadarını yapabildik. Tüm bunlar, onun fark edilmesini belki sağlayacak ya da sağlamayacak, yaşama tutunmasına sebep olacak ya da olamayacak, bilemeyiz. Belki uygun ve en yakın bir zamanda tekrar oralardan geçeriz de onun hak ettiği şekilde, korunaklı bir ihata alanına kavuşmasına vesile oluruz.

Belki sizler de, herhangi bir şehirde, herhangi bir yolda, herhangi bir sebeple yürürken yardıma ihtiyacı olan bir ağaççık görürsünüz de, onun için gerekenin en iyisini yaparsanız. Bunun için bakmanız, daha doğrusu görmeniz yeterli olacaktır."

GÜNCELLEME:

Bir hafta sonra (01.05.2017) etrafı, biraz daha büyük ve görece düzgün taşlarla çevrildi. Çiçek toprağı, torf döküldü, iki kez sulandı. Yakınına sokulmaya çalışan otlar temizlendi. Bir haftalık süre içinde akçaağaç, biraz daha büyümüş, boy atmıştı sanki. Şimdi biraz daha ağaç gibi duruyor ve insanî hasarlara karşı farkedilme oranı artık çok daha yüksek.

GÜNCELLEME 2:

"Yol kenarında bir küçük akçaağaç"ın son hali (25.05.2017) budur:


Ne diyelim! İşini (yol, kaldırım kenarlarındaki her türlü yeşil canlıyı biçme, yok etme), bu şekilde, titizlikle yapan insanları takdir etmeli.




























Yazı ve fotoğrafları gönderen: slmcndmr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder